Trude Tjensvold nominert til Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2016

I slutten av februar kom pressemeldingen med nominasjoner til Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2016. Under kategorien «Debutanter» er Trude Tjensvold nominert med boka «Bo flyttar ut» som er utgitt på Samlaget. Trude har både skrevet og illustrert boka og har noen tanker om nominasjonen:

Hva betyr det for en debutant å bli nominert til en slik pris?
Det er kjempefint å bli lagt merke til i dette foraet! Kultdepartementets priser er seriøse og henger høyt! En nominasjon gjør en synlig for potensielle kontakter i forlags- og bokbransjen, og jeg håper det gir en god markedsføring tilbake til forlaget. Både med tanke på videre utgivelser og satsning på eksisterende bok. En nominasjon som dette kan kanskje også ha innvirkning på innsalg hos bokhandel og synlighet i butikkhyllene. I tillegg vil biblioteker og andre formidlingsfora som ikke allerede har oppdaget boka, nå kanskje skrive den opp bak øret. Formidlingsjobber er jo noe som er veldig hyggelig å få, så kanskje dette kan ha positiv innvirkning på dette! Å få denne anerkjennelsen er med andre ord svært hyggelig på mange områder! Jeg gleder meg til fortsettelsen!

Hva tror du var utslagsgivende for at nettopp «Bo flyttar ut» skulle bli en av årets debutantbøker?
Dette synes jeg er vanskelig å svare på. Juryen trekker frem blant annet balansen mellom den komplekse tematikken i teksten og illustrasjonene, at dette sammen skaper noe nytt. Det er jo en veldig hyggelig tilbakemelding med tanke på hvor mange fine bøker som utgis i året!

Tror du det er en fordel å være både forfatter og illustratør når man skal gi ut bok?
Det tror jeg kan gå begge veier, og jeg har notert meg at det er forskjellige synspunkter om akkurat dette.
På en måte kan det være lettere å jobbe med egen tekst som illustratør, man kjenner karakterene og universet fra start. I et samarbeid må man ta hensyn til at forfatteren også kan ha et indre visuelt bilde av boka. Jobber man alene kan man selv ta beslutninger om endringer i teksten for å få den beste visuelle fremstillingen. Det kan kanskje være lettere å bruke færre ord når man vet hva som skal fortelles i bildene. Men når det er sagt går man jo selvsagt glipp av det helt spesielle som kan oppstå i et samarbeid der to stemmer møtes. Her finnes det ingen fasit tror jeg, det er godt vi har begge deler!
Prisene deles ut av kulturminister Linda Hofstad Helleland i Nasjonalbiblioteket klokka 13:00 i morgen.

06_trude_tjensvold_kulturdepartementet_illustratorene_illustrasjon_kitchen_illustrationagency

Share your thoughts